2013. augusztus 8., csütörtök

BLW, avagy az igény szerinti hozzátáplálás


A baby led weaning (BLW), azaz az igény szerinti hozzátáplálás tulajdonképpen az igény szerinti szoptatás folytatásának tekinthető. Lényege, hogy az anyatej minél természetesebben és minél tovább részét képezze a baba táplálékának, hiszen a kicsi azzal, hogy a hozzátáplálás legelejétől kezdve önállóan étkezik, saját maga szabályozhatja, hogy miből mennyit eszik és szopik.

A módszer: nagyjából hat hónapos kortól kezdve (ez is babafüggő) minden szoptatás után, változatos, szilárd falatkákkal kínáljuk a babát, így saját ütemében ismerkedhet meg az ételek színével, illatával, textúrájával és ízével. Szabadon válogathat, kezébe veheti, játszhat vele, megkóstolhatja, mindeközben folyamatosan kísérletezik, és utánoz. Éppen ezért a szilárd táplálékra való áttérés természetes üteme akkor zajlik le zavartalanul, amikor engedjük, hogy a kicsi határozza meg az étkezés ritmusát, és a hangsúlyt a játékosságra és felfedezésre, tehát nem az evésre helyezzük. Ennek oka, hogy ebben az esetben a baba motivációja a kíváncsiság, és nem az éhség. 

A gyermek úgy tanul a leghatékonyabban, ha megfigyelhet és utánozhat másokat, így a családdal együtt való étkezés és a család ételeinek fogyasztása nagy mértékben hozzájárul a hozzátáplálás sikerességéhez. Az önálló evés azonban elősegíti még a gyermek mozgásfejlődését is, különösen a szem-kéz koordinációt és a rágást.

Így az igény szerint szoptatott, majd igény szerint hozzátáplált babák - mivel megtanulták maguk szabályozni mikor mennyit egyenek - egészséges étkezési szokásokat alakítanak ki, és nem esznek túl sokat. Mivel minden alkalommal megválaszthatják mit és mennyit esznek, nem vállnak bizalmatlanná az ételekkel szemben, ezért szívesen megkóstolnak mindent, és ha megfelelő választék áll rendelkezésükre, akkor megfelelően tápláltak.

Az igény szerinti hozzátáplálás tehát a babák természetes fejlődését követi. Ezért nagyon fontos, hogy ne kezdjük el kínálni ezelőtt, hogy azt látnánk, hogy képes megbirkózni a szilárd táplálékkal.

A kezdéshez utaló jelek: a baba már segítség nélkül képes ülni, megpróbál az étel után nyúlni, és azt a szájába tenni, lelkesen részt vesz az étkezésekben, ujjacskáival képes apró dolgokat felcsippenteni, tud és akar rágni. Így lesz a baba általános fejlődése összhangban azzal, ahogy az étellel képes bánni.

A kisbaba emésztése akkor érik meg az önálló étkezésre, amikor a kicsi segítség nélkül képes ülni. Ez a képesség védi meg őt a fulladástól is, hiszen amikor ül, a félrenyelt falat nem a torkába csúszik, hanem kiesik a szájából (ilyenkor ösztönösen előredől). Ha a kicsi még nem képes megfogni és bevenni az ételt a szájába, feltehetően még arra sem érett meg, hogy megegye azt. Ha az ételeket a szájába adagoljuk, felülírjuk ezt a természetes folyamatot, ami szintén megnövelheti a félrenyelés veszélyét.

Így kezdjük: 
  • Adjuk meg a lehetőséget a babának, hogy részt vehessen ő is az étkezésben a többi családtaggal együtt. 
  • Győződjünk meg róla, hogy a baba függőleges helyzetben van, amikor az evéssel próbálkozik! 
  • Kezdjük a kínálgatást babatenyérbe illő ételekkel! Nincs szükség rá, hogy ennél kisebb darabra vágjuk az ételt, ezzel csak megnehezítjük a baba dolgát. 
  • Ne várjuk el, hogy minden darabot teljesen megegyen. A kisebbeknek még nem fejlődött ki az a képességük, hogy a markukban lévő ételhez hozzájussanak. 
  • Lehetőleg ugyanazzal az étellel kínáljuk, amit mi is eszünk, hogy az étkezés részesének érezhesse magát. 
  • A keményebb zöldségeket és a magas pektintartalmú gyümölcsöket az első időkben tálalás előtt pároljuk vagy fűzzük meg. 
  • A gyümölcsöket hámozzuk meg, és darabolva kínáljuk. A magvakat távolítsuk el! 
  • Az allergéneket körültekintően és fokozatosan vezessük be! Ha bármikor tünet jelentkezne, szüneteltessük az adott ételt! 
  • Ne siettessük a babát! Hagyjuk, hogy ő diktálja a tempót! 
  • Ne várjuk, hogy az első pár alkalommal bármennyit is egyen. 
  • Ne hagyjuk egyedül a babát az étellel! 
  • Vizet kínálhatunk neki műanyag pohárban, de ne aggódjunk, ha az első időszakban nem érdekli! A szoptatott baba még jó ideig a teljes folyadékigényét anyatejjel fedezi. 
  • Készüljünk fel a rendetlenségre! Célszerű beszerezni egy hosszú ujjú etetőmellényt, illetve minden alkalommal tegyünk az etetőszék alá egy könnyen tisztítható abroszt. 
  • Folytassuk az igény szerinti szoptatást! 

Fontos megjegyezni, hogy tápszeres babák is ugyanúgy próbálkozhatnak az igény szerinti hozzátáplálással, ilyenkor a babák saját maguk szabályozzák az elfogyasztott tápszer mennyiségét (hasonlóan a szoptatott babákhoz).

Források:
Guidelines for implementing a baby-led approach to the introduction of solid food - Gil Rapley, Stephanie Kleintjes

Hasznos linkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése